fredag den 31. januar 2014

Høstbrød (1 stk. brød)

800 g hvedemel 
15 g salt 
15 g gær 
4 dl koldt vand
1 æg blandet med 2 spsk. mælk til pensling 

TIP
Det er en god ide at være to til at lave brødet, eller i det mindste have en ven ved siden af som kan hjælpe til når det bliver nødvendigt - det gør det højst sandsynligt ved æltningen og formningen af brødet.

1
Bland gær og salt i en skålTilsæt vand og hvedemel Bearbejd dejen til den slipper skålenÆlt dejen i 12 min. (vær evt. to til at ælte dejen, da det kan være hårdt i længden)Læg dejen i en skål og dæk med oliesmurt filmLad dejen hæve lunt (24 grader) i ca. 1½ time til dejen er vokset til dobbelt størelse


2
Vend dejen ud på et mel drysset bord og slå dejen ned
Form dejen til en kugle 
Lad dejen hvile i 5 min. under oliesmurt film

3Tryk dej kuglen flad med håndfladen
Fold højre og venstre side ind, så de mødes på midten
Pres samlingen sammen med håndfladen
Drys mel på bordet og vend samlingen nedad
Rul dejen ud til en rektangel på ca. 1 cm tykkelse

(Hvis dejen trækker sig sammen under udrulningen, skal den hvile 5 min. tildækket inden udrulningen forsættes.)

4Skær en champignonformet plade ud af dejen (se billede nedenfor), med et stort hoved og en kort tyk stok (denne form udgør bunden i neget)
Løft den udskårede dej over på en bageplade med bagepapir
Ret faconen til 
Prik med en gaffel over hele den udskårede dej
Pensl bunden med koldt vand, så den ikke trækker skind. 



Saml den resterende dej og del den i to (det ene stykke på 1/3 og det andet 2/3)
Gem det lille stykke under oliesmurt film 
Del det store stykke i 5 lige store stykker, og del igen hver af disse i 16 små stykker (der skulle gerne være 80 små stykker nu)
Rul hurtigt (ellers tørrer dejen ud) hver af disse til en torpedoform mellem hænderne (de skal blive til aks.)
Klip 3 snit langs midten af hver torpedoform og et i hver side (se billede nedenfor)



6Sørg for at negets bund er let fugtig og anbring aksene sådan: 
Læg en række langs omkredsen af "hovedet" - aksene skal rage lidt ud over kanten
Læg derefter en rækken inden for disse i mellemrummene mellem de første, så de rager lidt ind over disse.
Pensl bunden med vand efter dejens behov

7Del den lille klump dej i 8-12 stykker 
Rul dem til pølser, stræk dem og læg dem på så de passer med længden af negets bund
Gem tre pølser og flet dem til en fletning 
Læg fletningen tværs under aksene så den dækker samlingen


8Pisk æget med 2 spsk. mælk
Pensl neget grundigt med æggestrygelsen
Lad det hæve i ca. 10 - 20 min (Hold øje med hævningen, så det hverken hæver for kort eller lang tid. For kort hævning får konstruktionen til at revne i ovnen, og for lang tid gør den flad. - Prøv dig frem)

Tænd ovnen på 220 grader. 

9Pensl neget igen med æggestrygelse
Sæt det i ovnen og bag det i 20 min

Herefter skruer du ovnen ned på 190 grader og forsætter bagningen i 20 min. 
Brødet er færdig bagt når det er gyldent og lyder hult ved en let banken på bunden

Sådan så mit første høstbrød ud





Ingen kommentarer:

Send en kommentar